Gezi Rehberi

TRABZONDA GEZİLMESİ - GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER:

TRABZON ATATÜRK KÖŞKÜ; Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde yer alır. Yirminci yüzyılın hemen başında yaptırılmış 1923'ten sonra hazineye kalmıştır. Atatürk 1934 ve 1937 yıllarındaki Trabzon ziyaretlerinde, bu köşkte konuk edilmiştir.

AdresSoğuksu, Ata Cd., 61040 Ortahisar/Trabzon, Türkiye

TRABZON AYASOFYA MÜZESİ; İstanbul'un Latinler tarafından işgal edilmesinden sonra kaçan ve Trabzon'da 1204 yılında yeni bir devlet kuran Kommenos ailesinden Kral I. Manuel (1238-1263) tarafından 1250-1260 yılları arasında yaptırılmış olan manastır kilisesi. Ayasofya adı "Kutsal Bilgelik" anlamına gelir.

Geç Bizans Kiliselerinin en güzel örneklerinden biri olan yapı, kare-haç planlı olup, yüksek bir kubbeye sahiptir. Kuzey, bati ve güneyinde revaklı üç kirişi bulunmaktadır. Yapı ana kubbenin üzerine değişik tonozlarla örtülmüş ve çatıya farklı yükseltiler verilerek kiremitle örtülmüştür.

Uzun süre ibadete kapalı olan yapı 1865’de Müslüman cemaatin topladığı 95.000 kuruş ile Rum ustalar tarafından onarıldıktan sonra yeniden camiye dönüştürülmüş.

Adres: Fatih, Zübeyde Hanım Cd., 61040 Ortahisar/Trabzon, Türkiye

ÇAL MAĞARASI; Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır. Mağaranın Yeri Çal Mağarası Trabzon İli Düzköy İlçesi’nin 5km. güney batısında denizden 1050m. Yüksekte Çal Köy Beldesi içerisinde yer almaktadır. Mağara girişi, Çal Köy’ünden Çayırbağı Beldesi’ne giden stabilize yolun 1.km’sinden Kulaklık deresi üzerinde bulunmaktadır. Mağaranın Şekli Çal Mağarası bir yer altı  su kanalıdır. Mağaranın girişi, geniş olmakla birlikte içerisindeki genişlik sürekli değişmektedir. Tavan yükseklikleri kırık sistemlerine bağlı olarak büyük değişkenlik göstermektedir. Girişten sonra 200.m.’de iki kola ayrılmaktadır. Sola ayrılan kol yaklaşık 150 m. uzunluktadır. Bu kolun sonundaki odada dolinden gelen suyun aktığı bir baca vardır.  Sağ kolun ulaşılabilen kısmı yaklaşık 400 m.’dir. Bu kolun yaklaşık 60.m.sinde küçük bir göl ve çağlayan yer almaktadır.

SANTA HARABELERİ; Santa Harabeleri, Trabzon`un Arsin ve Araklı ilçeleri`nin Gümüşhane ili sınırında bulunan bugünkü Dumanlı köyü sınırları içerisinde, kıyıdan yaklaşık 50 kilometre içeride 1.600 metre yükseklikte yer almaktadır.

SERA GÖLÜ; Sera Gölü, Trabzon'un Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir heyelan set gölüdür. Göl, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi'nde oluşmuştur.

İsmini hudutları içerisinde olduğu Yıldızlı'nın eski adı olan Sera'dan almıştır.

Uzunluk1.200 km

Yüzey rakımı125 m

Göl türüHeyelan set

En derin noktası20 m

Yüzölçümü0,14 km2

SÜMELA MANASTIRI; Trabzon ili, Maçka ilçesi, Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan deresinin batı yamaçlarında Kara tepesi üzerinde deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikteki eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olup, tam adı Panagia Sumela veya Theotokos Sumela'dır. Halk arasında Meryem Ana Kilisesi olarak da ifade edilmektedir.

Açılış tarihiMS 386

İşleviManastır

AdresAltındere, 61750 Maçka/Trabzon, Türkiye

TRABZON KALESİ; Trabzon’un merkezinde bulunan Trabzon Kalesi tarihiyle olduğu kadar yapısıyla da yoğun ilgi görmektedir. Trabzon Kalesi aynı zamanda günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmış tarihi kalıntılar arasında bulunmaktadır.

Tertemiz havasıyla, doğal güzellikleriyle tarihi yapılarıyla mutlaka gezilmesi gereken şehirlerden biri olan Trabzon’un en çok ziyaret gören noktalarından biridir Trabzon Kalesi. Deniz kenarından şehrin arkalarında bulunan tepelere kadar varlığını sürdüren kale, üç bölümden meydana gelir; Yukarı Hisar, Orta Hisar, Aşağı Hisar…

UZUNGÖL; Trabzon İlinin Çaykara İlçesine bağlı turistik bir belde. Adını kıyısında bulunduğu gölden alır.

Bu göl yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuştur.

Uzunluk1 km

Yüzey rakımı1.090 m

Alan20 ha

VAZELON MANASTIRI; Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan bir Yunan manastırıdır. 270 yılında inşa edilen manastır, Trabzon şehir merkezinin 40 kilometre güneyinde yer almaktadır. İmparator I. Justinianus, 565 yılında manastırın onarılmasını istemiştir, o zamandan bu yana manastır pek çok kez yenilenmiştir. Mevcut bina 1410 yılında yeniden inşa edilmiştir.

Vazelon Manastırı, Maçka bölgesinde dini, kültürel ve ekonomik hayata olan etkisi açısından hayati bir öneme sahipti. Sümela Manastırı'nın, Vazelon Manastırı'nın gelirinden elde edilen parayla inşa edildiği söylenir. Kilise kuzeyindeki dış duvarlarda CennetCehennem ve Mahşer Günü ile ilgili freskler görmek mümkündür.

YAYLALAR; Yaz aylarının sıcak ve nemli havasına karşılık; yaylalarımız çok çeşitli flora ve faunaları, zengin ormanları, krater gölleri, ırmakları, coşkun dereleri, peyzaj görüntüleri, dağ ve doğa yürüyüşleri, rafting, kano ve kış sporları, av ve olta balıkçılığı, çim kayağı, şifalı suları, yöresel yemekleri, halkın kültürel yaşantısı gibi değerleri ile önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Yaylacılık; doğal ve ekonomik nitelikleri yanında sosyal bir olgu olarak ta önem taşımaktadır. Yaylaya çıkmak çok eskilerden beri gerçekleşmektedir. Yöre kültüründe bu geleneğin en belirgin ifadesi olarak her yıl yaylalarda şenlikler düzenlenmektedir. Kadırga Yaylası Otçu Haftası Şenliği, Şalpazarı Geyikli Beldesi Sis Dağı Şenlikleri, Akçaabat Hıdırnebi Yaylası Şenliği, Maçka Lişer Yaylası Soğuksu Şenliği, Vakfıkebir Karadağ Yaylası Şenlikleri düzenlenen bu şenliklerden bazılarıdır.

Web sitemizde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz.

Detaylı Bilgi